8 consells per començar a córrer
8 consells dels experts per iniciar-te en el running de forma segura i divertida
Cada vegada és més habitual trobar-se runners pels carrers, córrer forma part d'un estil de vida saludable cada vegada practicat per més gent. Però, realment està a l'abast de qualsevol? Pot semblar que sí, però pel corredor novell sorgeixen molts dubtes i inquietuds: és bo córrer per asfalt? Com han de ser les sabatilles? Quina és la distància adequada i prudent per començar?
Amb aquesta entrada pretenem ajudar a tots aquells que estan a punt d'iniciar-se en l'aventura de practicar la cursa a l'aire lliure per millorar la seva salut i encara un nou model de vida més actiu i saludable. A continuació t'oferim alguns consells bàsics pel teu entrenament de running:
1. Gaudeix: l'esport rendeix més quan t'ho passes bé
És comú que molts practicants inicials es fixin en el rendiment i les marques dels seus "companys de viatge" més experimentats, però no cal ficar-se pressa ni exigir-li al nostre organisme més del que està preparat per donar. La gran victòria ja està aconseguida: dedicar uns minuts a la nostra salut. El millor és oferir al nostre organisme una experiència positiva, no una sessió extenuant. Si surts amb més companys amb diferent nivell de forma, el millor és buscar un circuit tancat, on poder trobar-vos tots a la fi de l'entrenament i compartir sensacions.
2. L'equipació: no és millor el més car, sinó el més còmode
Una altra gran preocupació és la necessitat d'equipar-se per fer exercici. No et deixis emportar per la moda, ni et gastis els iners en les "millors" sabatilles del mercat, ja que no existeixen. Les millors sabatilles són les que s'ajusten a les teves necessitats. Tipus de trepitjada, terreny pel que vas a córrer, temps que li dedicaràs al teu nou hobby, ritme de cursa, clima...etc, determinaran l'elecció de les teves sabatilles. Deixa't assessorar per personal especialitzat per encertar de ple. El mateix passa amb la resta de l'equip, samarreta, pantalons o malles, paravents, mitjons, compressius... evita tot allò que sigui massa tècnic, dirigit a corredors més avançats. Equipa't amb allò mínim per iniciar-te en l'entrenament de running, a mesura que els teus hàbits s'instaurin, progressaràs en les teves necessitats. No necessites invertir grans sumes de diners, l'important al principi és focalitzar-se en adquirir l'hàbit d'entrenar.
3. Recolza't en especialistes: l'experiència en l'esport ho és tot
Tot i que la carrera és una activitat natural i tothom "sap" fer-ho, conèixer la dosi inicial d'esforç, i quina és la pauta de progressió per a cada cas, no és tan senzill per a persones que s'introdueixen en la matèria. El millor és que busquis a personal especialitzat perquè et guiï en els primers passos, fins i tot una o dues sessions de tècnica de carrera poden ser recomanables per a evitar problemes futurs.
4. Complementa amb altres activitats: per córrer no només has de córrer
El running, especialment en fases inicials, és una activitat de força. En una primera fase nostres músculs s'han d'adaptar per suportar l'impacte repetit de la cursa. Per a això, és interessant en les primeres sessions, complementar la sessió de running amb un entrenament específics de força per millorar més ràpidament. També és important realitzar exercicis d'estirament per millorar la flexibilitat de les articulacions del nostre tren inferior de manera que els nostres teixits siguin capaços d'absorbir millor els impactes de la cursa. No els facis a l'acabar la sessió, el més convenient és realitzar-los a l'almenys 24 hores després de la sessió de carrera.
5. Hidrata't
La pràctica d'exercici necessita que el nostre cos estigui adequadament hidratat. Els riscos de lesions tendinoses i musculars s'incrementen si estem deshidratats, és convenient no esperar que aparegui la set, ja que, en aquest cas, ja ha començat la deshidratació, és a dir, en aquest moment el nostre organisme ens avisa que disposa de menys aigua de la que necessita per treballar adequadament.
6. Descansa adequadament
Entrenar més no és millor. És comú començar entrenant cada dia. Convé saber que fer exercici és una agressió al nostre organisme que reacciona per adaptar-se a aquesta situació. El benigne d'aquesta agressió és que podem controlar la dosi i la seva freqüència. És tan o més important deixar que l'organisme assimili aquest esforç com preparar adequadament la quantitat d'exercici que farem en cada sessió. Dedicar molts dies d'entrenament quan ens vam iniciar en la pràctica pot perjudicar l'adherència a l'exercici, a més de ser contraproduent per a la nostra salut. A mesura que el nostre cos necessiti més càrrega d'entrenament podrem afegir més durada, intensitat o freqüència a les sessions.
7.Busca companyia: res motiva més que la pressió del grup
Preparar un repte és més plaent si es fa acompanyat per amics o companys d'afició. Són, alhora, una xarxa de suport en cas de desànims, dificultats o dubtes, ens ajuda a plantejar-nos nous reptes i a ser més constants en la pràctica.
8. Si no pots córrer, camina
No existeix el fracàs, només percentatges de l'assoliment. Si no arribes a acabar la carrera corrent, camina, no competeixes contra ningú excepte contra la inactivitat. Les dificultats d'avui, són les satisfaccions de l'demà, no tinguis por de ser l'últim. Fas esport per mantenir la salut, no et deixis la salut fent esport. Així que, ànim! Et véns a córrer?